Ander perspectief

Gepubliceerd op 26 maart 2022 om 09:39

Elkaar beter begrijpen, begint met het open staan voor elkaars mening en perspectief. En dat perspectief onderzoek je door een echt gesprek. We zouden best eens wat vaker vragen mogen stellen, waarom iemand denkt zoals ie denkt, doet zoals ie doet. In de afgelopen weken zocht ik bewust collega coach & trainers op, ging ik in gesprek met een bedrijf in transitie en nam ik deel aan een World Business Executive Coach community WBEC's.

Ik leer zoveel van deze verkennende gesprekken. Verschillende visies op de keuzes die mensen maken. En hoe het ook anders zou kunnen. Misschien wel effectiever, misschien wel uitdagender, misschien wel inspirerender.

Werken als coach of trainer betekent dat je vaak als de expert wordt gezien, 'jij hebt toch wel het antwoord op alle vragen?'. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt. Een antwoord zit vaak boordevol met aannames, die mogelijk onjuist zijn en die blokkeren vervolgens mogelijke alternatieve zienswijzes, opties en perspectieven. Mensen zijn prima in staat om hun eigen antwoorden te vinden.

We hebben allemaal best snel ons antwoord en oordeel klaar. In een wereld waarin veel gebeurt, nemen we vaak de tijd niet om te verbinden en kiezen we er in de haast voor om snel stelling te nemen. De nuances ontbreken dan meestal nog. Met als reactie voor of tegen, zonder al teveel argumenten.

In een beroep waar in je veelal alleen voor een groep staat of met een klant in gesprek bent, blijft het ongelooflijk belangrijk om te blijven sparren met (potentieel toekomstige) klanten, collega's of vakgenoten, dichtbij of ver weg. Wie had een paar jaar geleden kunnen denken hoe het dankzij de technologie van nu mogelijk is te verbinden met collega's in Zuid-Afrika, India, Amerika en Australië in één meeting. 

Mijn brede interesse in mensen, maakt dat ik open sta voor andere gedachten en visies. Ik dwing mezelf om tijd te nemen om te verbreden, vervolgens te verdiepen, bewust op zoek te gaan naar het andere perspectief. Doorvragen leidt tot betekenisvollere antwoorden. En natuurlijk vul ik ook nog steeds in voor anderen en laat mijn gezicht zien of ik het ergens mee eens ben of niet. Ik ben me er wel steeds meer bewust van en dat maakt dat je keuze hebt en NieuweRoutes kunt nemen. 

Hoe? Door even een stilte te laten vallen of door te vragen op wat iemand zegt, voordat je er iets van kunt gaan vinden. Ga eens op verkenning naar de waarheden van jezelf en de ander. Of doe een keertje mee met een open coffee die ik organiseer. op iedere 2e vrijdag van de maand. 

Wie weet ontdek je een totaal ander perspectief! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.